From Shanghai to Beijing 🚉

PÄ tisdagen bestÀmde vi oss för att strunta i sista natten pÄ Le view-hotell och ta tÄget till Shanghai för att spendera sista natten i "söder" dÀr. Vi tog en lÄng promenad frÄn Shanghai Railway Station genom staden för att komma till ett hotell vi hade kikat pÄ som skulle vara i den billigare prisklassen. Det visade sig vara en riktigt pÀrla med undantag för otroligt hÄrda sÀngar och segt wi-fi. Grymt bra lÀge med bara nÄgra minuters promenad till The Bund och Nanjing Rd.

I kvarteret vid hotellet stötte vi ihop med tvĂ„ tjejer och en kille, ursprungligen frĂ„n Kina, som Ă€ven de var i Shanghai pĂ„ semester. En av tjejerna hade studerat engelska pĂ„ universitetet och ville mer Ă€n gĂ€rna att vi skulle följa med och ta en kopp te med dem för att fĂ„ prata lite engelska. Vi hakade pĂ„ och hamnade pĂ„ en traditionell kinesisk tebjudning dĂ€r vi drack te som skulle vara helande och bra för sjĂ€len. Var med om en hel "show" dĂ€r en kvinna berĂ€ttade om de olika teerna och hur de skulle drickas. NĂ„got dyrt blev det men jag och Alexander Ă€r överens om att vi kommer bĂ€ra med oss det som ett starkt minne frĂ„n vĂ„r tid i Kina. Har tyvĂ€rr inga bilder frĂ„n "ceremonin" dĂ„ man av religiösa skĂ€l inte fick ta kort dĂ€r inne. Resterande del av eftermiddag- och kvĂ€llen spenderades med en lĂ„ngpromenad pĂ„ The Bund. Vi tog en hel del vackra kort pĂ„ skyskraporna pĂ„ andra sidan vattnet och avslutade kvĂ€llen med en burk nudlar i sĂ€ngen pĂ„ hotellet. 

Idag tog vi fĂ€rjan över vattnet till alla skyskraporna. Vi Ă„kte upp i Shanghai World Financial Center Observatory och tittade pĂ„ utsikten över storstaden. Efter att ha sett Ă€ven Tokyo ovanifrĂ„n kunde vi snabbt konstatera att det inte Ă€r sĂ„ stor skillnad pĂ„ dessa storstĂ€der frĂ„n ovan, förutom sĂ€rskilda byggnader. Vi tog en promenad lĂ€ngs höghusen och kĂ€nde oss smĂ„ bland alla höga byggnader. NĂ€r vi kĂ€nde oss fĂ€rdiga tog vi en taxi till tĂ„gstationen för att köpa tĂ„gbiljetter till Beijing. Detta blev inte helt problemfritt. För det första var det inte helt lĂ€tt att hitta till biljettkontoret. NĂ€r vi vĂ€l kom dit kunde den första vi pratade med inte engelska och den andra vi fick tag pĂ„ pratade vĂ€l ungefĂ€r lika bra som en tioĂ„ring. Till slut fick vi fram att vi ville Ă„ka tĂ„g till Beijing idag, vilket resulterade efter mycket om och men i att hon meddelade oss att vi var tvungna att Ă„ka dit frĂ„n en annan tĂ„gstation dĂ„ inga tĂ„g till Beijing gick frĂ„n Shanghai Railway station. Efter det konstaterandet bröt jag ihop lite grann och fĂ€llde en tĂ„r eller tvĂ„ medan Alexander började leta efter rĂ€tt jĂ€rnvĂ€gsstation. Jag gillar egentligen inte att anvĂ€nda mig av ordet man, men MAN kĂ€nner sig vĂ€ldigt liten och vĂ€ldigt ensam i en stad dĂ€r ytterst fĂ„ kan göra sig förstĂ„dda pĂ„ engelska och dĂ€r ingen egentligen har nĂ„got intresse av att försöka hjĂ€lpa en. Troligtvis beror detta mycket pĂ„ att det Ă€r svĂ„rt med kommunikationen, men fortfarande, det kĂ€ndes sĂ„ grymt tungt nĂ€r vi blev lĂ€mnade med dyra tĂ„gbiljetter och en karta att ta oss till tĂ„gstation nr 2. Men, en klapp pĂ„ axeln till mig sjĂ€lv dĂ„ jag ryckte upp mig ganska snabbt, Alexander behöll lugnet och vi hjĂ€lptes Ă„t att navigera genom tunnelbanan för att ta oss rĂ€tt. Det tog oss drygt en timma att ta oss det den andra stationen - och det gick bra. Fick till och med tid över att spendera I vĂ€nthallen. 

Nu, efter 5 timmars tÄgresa Àr vi hÀr, i Beijing. Vi blev upphÀmtade vid tÄgstationen av Alexander Hedlund och hans kompis Jocke och befinner oss nu i Alexanders lÀgenhet. Har hunnit dricka ett par kalla öl och uppdaterat varandra lite kring hur lÀget Àr. Har Àven hunnit med att Skype:a med bÄde Lina och min Àlskade pappa. Nu har vi precis gÄtt och lagt oss, klockan Àr sent och i morgon ska vi ut och vandra pÄ Kinamuren.

Vi hörs!



























Kommentarer:

1 Rebecka :

skriven

hahaha elin Ă€lskar att du har bĂ€sta hatten sitter pĂ„ toppen av vĂ€skan sĂ„ den inte blir mos 😂😂

Svar: Ja, jag Ă€r sĂ„ rĂ€dd om den - och SNART fĂ„r jag anvĂ€nda den 😍 hihi
Alexander Wiberg

2 Bibbi:

skriven

Hoppas ni har fÄtt tillfÀlle smaka pÄ den berömda pekingankan vilket ska va nÄgot speciellt enl kÀllor pÄ jÀdersbruks herrgÄrd :-) mÄ gott kram frÄn oss

Kommentera hÀr: