Sista dagarna i Vietnam

Gårdagens aktiviteter bestod av ett besök på My Son Holyland och ett besök i Potteryvillage och Carpentryvillage i anslutning till Hoi An. My son består idag av ruiner efter gamla hindu-tempel som brukades av folket Champa mellan 1000-1400-talet. Idag är stora delar av templen ruiner efter de amerikanska bombningarna under kriget, men det som är bevarat har konstaterats varit byggt med mycket kunskap och precision. Någon gång mellan dessa årtal blev My Son en giftemålsgåva från kungen av Champa till en prinsessa från Vietnam som gifte sig med hans son. Gåvan var ett tecken på fred och allians mellan vietnameserna och champafolket. Champafolket var väldigt byggnadsskickliga, varför det är en stor förlust för Vietnameserna att byggnaderna nu ligger i ruiner efter kriget. De kan än idag inte svara säkert på hur dessa byggnader är konstruerade och vad det är som håller dem ihop då murbruk mellan tegelstenarna bevisligen saknas. Stället är ett attraktivt turistmål och är med på UNESCOs lista över världsarv. 

Efter besöket bar det av till Potteryvillage där vi fick se och vara med och dreja och skapa lerkrukor. I Carpentryvillage gick vi en kortare promenad och fick se lite "bakom kulisserna" när de skapar alla fina möbler och andra träfigurer som produceras här i Vietnam. Vi tog oss mellan byarna med en liten båt och turen avslutades med en lunch på en av restaurangerna i närheten av vattnet. Eftermiddagen spenderade i själva centrum av Hoi An.

Idag har vi haft en "ledig dag" här i Hoi An. Vi tog sovmorgon och ägnande förmiddagen åt att planera lite inför veckorna i Thailand. Bokade hotell i Phuket över jul och diskuterade lite kring vilka öar vi skulle vilja bo på. Gick sedan över till restaurangen mitt emot hotellet tog en öl, åt nudelsoppa och tittade på förbipasserande vietnameser. Efter lunchen tog vi hotellbussen ned till stranden, men då det är regnperiod i Vietnam är vädret inte så mycket att hurra för. Vi tog en promenad längs vattnet och badade fötterna. Några turister var faktiskt i och badade trots blåst och ganska stora vågor - så, så kallt är det ändå inte i vattnet. Nu på kvällen tog vi oss in till stan ca 3 km från hotellet och åt kvällsmat och strosade på gatorna. Inhandlade även en souvenir i form av ätpinnar och en vacker box att förvara dem i. Nu är vi på hotellrummet och ska strax sova. I morgon ska vi först byta stad och senare även land. Tack och bock till Vietnam för denna gången. Det har varit en speciell resa men också så intressant.

Utsikten från hotellrummet i Hoi An















En orm fick vi se mitt bland ruinerna, tog ett kort snabbt och sprang där ifrån 😳

Detta var inte helt lätt! 



Resultatet ✌️




Stranden



Kommentarer:

1 Bibbi:

skriven

Bara glada miner trots vädret👍jag tror ni får byta yrke o bli keramiker båda två när ni kommer hem😊vackra bilder av världsarvet ...men bilden av ormen kunde ni ha besparat oss 😁tur du sprang Elin 😊kram från oss

Kommentera här: